onsdag 14 januari 2015

Novell: "Speciella omständigheter" av John Ajvide Lindqvist

Speciella omständigheter
John Ajvide Lindqvist
Novellen (från Novellix) Speciella omständigheter av John Ajvide Lindqvist, kan man väl säga är ett ganska bra bevis för att det lilla formatet fungerar väl när det gäller historier som vill skrämmas.

Man får känslan av en klassisk spökhistoria i modern miljö. När det onormala dyker upp i det fullt vardagligt normala, då blir det förstås kusligt. Gillar även draget där karaktärerna från början är skeptiska och ironiskt skojar bort det övernaturliga, för att sen tvärt bli tvungna att ändra läge.
Slutklämmen var väl lite sisådär, men okej godkänd. Den snärtiga slutpoängen, i en historia som är ämnad att skrämmas, är så klart en del av helhetsupplevelsen, men här var det nog vägen dit som var det ruskigaste.

Tyckte även att titeln var utmärkt vald för denna novell (i motsats till JAL´s senaste roman Himmelstrand - är det inte på något vis ganska respektlöst att använda en verklig persons namn i en fiktiv romans titel?).

Kan man hinna bli skrämd på 43 sidor? Jodå, det kan man, och den här lilla berättelsen är perfekt lagom till en kväll att läsa strax innan man skall sova.

Betyg: 3/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)