söndag 1 februari 2015

Tre pocketböcker


Lyckliga i alla sina dagar, Nina Björk.

Textkälla bokus:

"De senaste åren har jag känt det som om samhället, kulturen och ekonomin vill lära mig att ställa en och samma grundläggande fråga inför varje situation i livet: What's in it for me? Vad tjänar jag på det här? Man kan kalla det egoism. Eller ekonomism, tendensen att alltid räkna. Samtidigt ser jag andra förhållningssätt. Samtidigt lever jag med altruism, kärlek, solidaritet. Allt finns där. Samtidigt. Och jag vill gärna bringa lite reda i det. Försöka förstå vilka slags människor vi uppmanas att vara och vilka vi är och blir."

"Jag har en dröm", sa Martin Luther King i ett berömt tal. "Har du också en dröm?" frågar Myresjöhus i en samtida annons. Båda vänder sig till människan som en drömmande varelse. En varelse som vill förändring - av livet, världen, det egna jaget. Här rannsakar vi tillsammans med Nina Björk olika samtida drömmar. Vi ser på Disneyfilmer, läser föräldratidningar, analyserar annonser, besöker arbetsförmedlingen, följer riksdagsvalet 2010 och ser kronprinsessan Victoria gifta sig. Varje tid har sin dröm om vad en samhällsduglig människa är. Hur ser vår tids dröm ut och varför? Lyckliga i alla sina dagar är en diskussion kring de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling i Sverige. Det handlar om pengar. Och det handlar om människor. Vilka är deras värden? Vilka deras värderingar? Och vad händer när själva människolivet blir en fråga om förtjänst?"


Storsjöodjuret, Jonas Moström.

Del åtta av deckarserien med kriminalkommissarie Johan Axberg och läkaren Erik Jensen. Östersunds kommun beslutar om att gemensamt med tyska investerare öppna ett odjurscenter, då Jämtlands storsjöodjur setts vid Frösöbron.

I verkligheten ställer man sig frågan: Är odjuret folkloristiskt eller kryptozoologiskt? Hur som helst är det alltid spännande med sådant som befinner sig på andra sidan gränsen för det kända. Skriftligt omnämndes odjuret redan 1635 i en sägen och år 2008 sattes webbkameror upp i syfte att få en glimt av djupets okände innevånare. Ett resultat kan man se här.Kvinnan som gick till sängs i ett år, Sue Townsend.

Författaren till bästsäljarböckerna om Adrian Mole.

Feel-good har den kallats och rolig skall den vara, passar bra så här års. För den pocketfrossa jag nu drabbats av får Townsends bok (i svensk översättning från mars 2014) bli en sådan där kaxig chanstagning. För övrigt; gillar ju humorstilen i Adrian Mole, så varför inte?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)