måndag 17 augusti 2015

"En förnimmelse av det okända" av Per Ola Thornell och Jörgen Gustafsson

En förnimmelse av det okända
Per Ola Thornell och Jörgen Gustafsson
"Som sexåring visste Jörgen vad det var i alla julklapparna innan de öppnats. Han visste att hans pappa omkommit innan någon berättat det för honom och att något fruktansvärt hänt när hans bror råkat ut för en bilolycka, också det innan han nåtts av telefonsamtalet. 
Jörgen Gustafsson är ett av Sveriges mest kända medium. Men hans liv, och tillvaron som tv-medium, har kantats av skepticism, avundsjuka och tvivel. Han har blivit anklagad för fusk och utsatt för orimliga test, dessutom på bästa sändningstid. Inte ens hans familj har fått vara ifred för medias lust att avslöja hans förmågor som bluff. Genom allt detta har Jörgen sett till att alltid göra ett bra jobb och bara använda sin förmåga för att göra människor gott.
Här berättar Jörgen Gustafsson om sin resa från barndomens Eksjö till de stora tv-studiorna i Japan. Genom sin egen och andras röster får vi en mångfacetterad bild av vem Jörgen Gustafsson är och hur han ser på sin förmåga. Många är de vars liv berörts av Jörgen Gustafsson, och flera av dem kommer till tals i den här boken. 
En förnimmelse av det okända bygger på ett stort intervjumaterial. Intervjuerna är gjorda av Per Ola Thornell, som tillsammans med Jörgen Gustafsson skrivit och sammanställt boken."
Bokpresentation hämtad från förlaget Livsenergi

Av den här sortens böcker har jag själv läst ett antal, av t.ex James van Praagh, Gordon Smith, Benny Rosenqvist, Lena Ranehag, Allison Dubois... varav jag själv blev mest fascinerad av Allison Dubois, amerikanska trebarnsmamman som använder sina mediala talanger då hon bl.a av brottsutredare anlitas för att göra gärningsmannaprofiler och lösa brott.

Hör till agnostikernas skara när det gäller sådant här kring medialitet och andlighet, har inte tillstymmelse till dylik förmåga själv, är inte säker på att jag ens skulle vilja ha den förmågan. Dras dock till att läsa den här typen av böcker för att det helt enkelt är så spännande, har dessutom en stor nyfikenhet för olika sorters människor med skiftande sorters förmågor och specialkunskaper av varierande slag. Man lär sig så enormt mycket på en sådan nyfikenhet, inte minst lär man sig att inte dra förhastade slutsatser, döma någon i förväg, ha en massa förutfattade meningar och fördomar. Inte så dumt, eller hur?

Men nu skulle jag skriva lite om En förnimmelse av det okända (Per Ola Thornell / Jörgen Gustafsson) som handlar om Sveriges mest kända medium Jörgen Gustafsson. Detta är en av de bättre böcker jag läst inom denna genre, det är ärligt, oförställt och förklarande. Blev positivt inställd till den uppfattning som delges kring vad som är sant och falskt, samt vad som är relevant. Stämmer mycket bra överens med min egen uppfattning/egna åsikter.

En hel del bittra erfarenheter personer med dessa förmågor får utstå (då ännu avsaknad av vetenskapliga belägg finns) är helt ofattbara, så även i detta fall. Klart att sådant blir traumatiskt, speciellt om det drabbar personens familj/barn. Så visst förstår jag att en del av boken handlar om just en sådan episod, även om det ges mer energi än vad det förtjänar genom att få utrymme i boken. För övrigt mycket bra och ganska heltäckande, trots endast 188 sidor. En bok jag rekommenderar för alla som tycker sådant här är intressant på ett och annat vis, eller bara helt enkelt om man känner som nyfikna mig; att det är oerhört spännande.

Betyg: 4/5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)