onsdag 20 januari 2016

Värmande five-o’clock tea och (helt oväntat) en grafisk roman


Trodde väl mig aldrig komma att läsa en graphic novel. Men så var det då den där ofelbara inspirationen från andra bokbloggare, och den intressanta bokserien Persepolis av Marjane Satrapi, (som f.ö. är precis jämngammal med mig).

Bokserien består av fyra delar. Det är en självbiografisk sann berättelse som handlar om hennes uppväxt. Del 1 (beskrivning hämtad från Bokus):

"Marjane Satrapi har skapat en självbiografisk roman i serieform, en berättelse tecknad i kraftfullt suggestiva svart-vita bilder.

Denna första del (av totalt fyra) handlar om hennes liv i Iran från det hon är sex år. Historien börjar det dramatiska året 1979 då shahen störtas och den islamistiska revolutionen segrar. Ett nytt samhälle tar form, men det blir inte alls som de radikala och liberala trott och hoppats. I stället stärker prästerna sin diktatur och tvingar människorna att leva i enlighet med ett benhårt religiöst reglemente som övervakas av en hord av spioner.

I Perspolis är det ett barns klarögda blick som iakttar händelseförloppet. Det dagliga livet i ayathollornas Iran kommer plötsligt nära på ett fullkomligt överraskande sätt. Det är en hemsk och skakande berättelse, men också förunderligt rolig och hjärtevärmande. Och den lilla egensinniga filosofen Marjane är en bekantskap som läsaren inte glömmer i första taget.

Persepolis blev en stor succé i Frankrike, där Marjane Satrapi lever, och såldes i över 100 000 exemplar. Den har nu kommit ut i flera länder bl a USA och Storbritannien.

Marjane Satrapi föddes 1969 och växte upp i Teheran. När hon var 14 år skickades hon av sina föräldrar bort från den alltmer repressiva regimen. Hon kom till Österrike och därefter till Sverige och Frankrike. Idag bor hon i Paris tillsammans med sin svenske man. Hon är verksam som konstnär och har förutom Persepolis illustrerat flera barnböcker."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)