onsdag 22 februari 2017

Onsdagskaffe med Pingvinlektionerna


Återupptar onsdagsinläggen med bok + kaffe, eftersom något saknas på onsdagarna här i Bokhyllan.

Till kaffet idag blir det en sann historia av Tom Michell: Pingvinlektionerna. Inklusive en bit lakritsfudge (den utan socker, såklart!) och ett bokreatips. Läser det sista kapitlet "Eftertankar" (innan epilogen) och tycker just det kapitlet är helt lysande... vågar man citera några rader därifrån? Jo, det gör man!:

    "Det sätt vi lever på i dag illustrerar hur människan kan förorsaka dramatiska förändringar på mycket kort tid, men trots att vi vet att vårt modus vivendi är ohållbart har vårt modus operandi än så länge visat sig vara motståndskraftigt mot de åtgärder som måste vidtas för att bringa de vilda djurens populationer i jämvikt. Vad som tycks obestridligt är att om Naturens Descamisados Bank går i konkurs, så kommer inga pengar i världen någonsin att kunna rädda oss."

modus vivendi = sätt att leva
modus operandi = ("brottsliga") tillvägagångssätt
Descamisados = de "skjortlösa", de obemedlade arbetarna


Så till bokreatipset:Mitt omdöme om boken finns här. Intressant kostkunskap framförd på ett annorlunda sätt för att vara faktabok; väldigt populistiskt... och lite småbarnsligt faktiskt. Måste ändå erkänna att boken inspirerade och påverkade mitt eget tänkande kring mat och hälsa. Rekommenderar den därför självklart nu när den finns med på Adlibris bokrea.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)