onsdag 22 mars 2017

Bokfika: Om oregerliga svenskar i Chamonix


Läsning till fikat blir idag Ett berg högre än Everest av Jon Krakauer. Fängslande skrivet som vanligt, och vad sägs om det här:

..."Likaså hittar man få svenskar på hotellen i Chamonix, men av en annan anledning. I Sverige tycks man ha en oöverkomligt hög skatt på alkohol. När svenskar kommer till Frankrike, där spriten kostar ungefär hälften så mycket som i Skandinavien, har de en tendens att dricka för mycket och "bli fullkomligt galna", som Twight uttrycker det. "De börjar slåss, vandaliserar rum och blir ytterst oregerliga. Följden har blivit att när värdshusvärdar i Chamonix ser ett svenskt pass säger de för det mesta: 'Jag beklagar, men jag erinrade mig just att alla rum redan är upptagna.'" Det har gått så långt att svenska affärsmän nyligen köpte några hotell i byn Argentière, längre upp i dalen, bara för att deras landsmän ska ha ett ställe nära Chamonix där de kan sova. Nuförtiden förvandlas Argentière till en veritabel svensk koloni under skidsäsongen."

Bedrövligt. Men hög skatt på alkohol tycker jag absolut är en mycket god idé, hade gärna fått vara ännu högre med tanke på vårdkostnader, m.m.

För övrigt väldigt spännande att läsa om bergsbestigning och allt som har med det att göra, men eufori behöver man som tur är inte nå höga bergstoppar för att uppleva, det räcker så bra med att nu få se alla efterlängtade vårtecken då de successivt dyker upp. 😊 En solig bild från idag:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)