onsdag 10 januari 2018

Onsdagens bokfika med matmyter å såntStephen King hade en sådan härlig kommentar på sin fb-timeline nyligen:

"Every time a TV ad says “Doctor recommended,” I think of the Abominable Dr. Phibes."


Ska bli kul att se vad det blir för reaktioner på Mat, myt, vetenskap: läkarens recept av Frida Duell! Om det blir några.

Visst är det bra att se en aning kritiskt på alla kostråd som florerar numera. Matmyterna är många, liksom de skiftande intressena för att underblåsa dem. Finns så många olika tolkningar, förenklingar, fördomar, förutfattade meningar och tvärsäkra åsikter om "hur det är". Men som så mycket annat vet man ju inte alltid till 100% "hur det är". Var och en bildar sin egen mening/uppfattning. Jag har min, och den är inte huggen i sten, lämnar öppna dörrar. Bäst så.

Skulle man ta till sig allt vad alla säger att man inte ska äta, skulle det just inte finnas något kvar... och näring måste vi ju ha, som vi vet, ingen har nog kommit på någon annan metod vad gäller det.😏

Kommer inte att skriva något speciellt blogginlägg med omdöme för denna bok, eftersom den inte blir läst från sida till sida, utan lite här och där. Men detta förhindrar ju inte ett bokfika-inlägg! Idag ett lite tidigarelagt och längre sådant.


Några citat hämtade ur boken om ...


... kosthåll:

"En klassisk LCHF-kosthållning innehåller stora mängder mättat fett, rött kött och stekt mat."

"En gammal fördom om vegetarianer är att de bara äter bönor och linser. Och visst stämmer det att baljväxter är den vanligaste källan till protein för vegetarianer, men även spannmål, svamp och nötter innehåller en hel del protein."


... fett:

"Med undantag av fet fisk är växtrikets fetter mer hälsosamma än de från djurriket."

"Kokosolja innehåller över 90 procent mättat fett, vilket innebär att högst 10 procent är tillgängligt för härdning. En härdning av dessa 10 procent ger en något fastare konsistens i rumstemperatur (eftersom mängden mättade fetter ökar), men i övrigt är de två produkterna likvärdiga. Så den som påstår att kallpressad kokosolja är mycket nyttigare än den härdade varianten är inne på fel spår."


... socker och sötningsmedel:

"Socker är något som människan behöver för att överleva."

"Faktum är att det saknas vetenskapliga bevis för att socker skulle vara en beroendeframkallande substans hos människor."

"Alla sötningsmedel som används i Sverige har undersökts noggrant och är inte farliga."


... fibrer:

"Exempel på mat med olösliga fibrer är fullkornsprodukter, vetekli och kruskakli. De lösliga fibrerna suger upp vatten och bildar en gelliknande hinna. De hjälper till att sänka halten av LDL-kolesterol (det "onda" kolesterolet) i blodet, de ger en förlängd mättnadskänsla och bidrar till en jämnare blodsockernivå."


... rött kött:

"Man vet att ungefär vart femte fall av tjocktarmscancer orsakas av konsumtion av rött kött, och om alla i Storbritannien skulle sluta äta rött kött skulle det leda till 8.800 färre fall av tjocktarmscancer varje år."


... kosttillskott:

"I välfärdsländer som Sverige är vitamin- och mineralbrister ovanliga, men det förekommer. Här räcker oftast en välbalanserad kost med mycket frukt och grönt, fullkorn, fisk och mejeriprodukter för att tillgodose dagsbehovet av alla livsnödvändiga vitaminer och mineraler."


... antiinflammatorisk mat:

"Vill man äta sådant som minskar inflammationen ska man satsa på olivolja och gröna bladgrönsaker."


... "dieter":

"Ska du satsa på en diet - välj den från Medelhavet!"

"Bokförlag vill förstås gärna presentera en ny diet varje år, helst sådär strax efter nyår. Det gör att det efter ett tag kan bli en del urvattnade koncept som tar plats i bokhandelns hyllor."


... "raw-food":

"Nackdelarna med raw food-dieten är att det är svårt att få i sig tillräckligt med protein, järn, kalcium och vitamin B12. Det finns också en ökad risk att drabbas av matförgiftning"...


... tarmbiotan:

"Runt om i världen pågår ett intensivt forskningsarbete för att ta reda på exakt hur våra tarmbakterier påverkar olika hälsotillstånd, men än så länge är vi bara precis i startgroparna av den här forskningen."


Läs och begrunda!😉


Informerande innehållsbeskrivning:
"Går man upp i vikt av lightprodukter? Kan man bli beroende av socker? Och är kokosolja verkligen så nyttigt som alla hävdar? Att allt vi stoppar i oss påverkar vår hälsa är ingen nyhet men hur? I en djungel av påståenden om vad vi ska äta och inte kan det vara svårt att skilja på vad som är sant och vad som är falskt. I den här boken guidar läkaren Frida Duell oss genom mängder av påståenden och myter om mat. Vi får veta hur våra tarmbakterier påverkar immunsystemet och vad gluten gör med tarmen. Om det stämmer att stark mat ökar förbränningen och vad som händer med olivoljan när den hettas upp.

Populärvetenskapliga fakta varvas med recept på hälsosamma rätter som vegansk Pad Thai och Rostad blomkålssoppa med grönkålschips, rostade pinjenötter och tryffelolja."

Och lite mer info om författaren:
"Frida Duell är 32 år och arbetar som ST-läkare inom Klinisk kemi på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Parallellt med läkarutbildningen har Frida varit chefredaktör för Moderna Läkare, skrivit populärvetenskapliga texter till tidigare nämnda tidskrift samt till Läkartidningen. Frida är mycket intresserad av sambandet mellan kost och hälsa och har bla gått kursen Populärvetenskapligt skrivande på KI. Mat, myt, vetenskap är Frida Duells första bok."

Information ovan hämtad från bokförlaget Norstedts. Boken utgavs i september 2017.


Sagt om Mat, myt, vetenskap: läkarens recept av Frida Duell:
"Hon guidar oss på ett pedagogiskt vis genom mängder av påståenden och myter om mat och det är genomgående lärorikt."
Femina


Psst! Frukostkaffet är f.ö. inte hämtat från "läkarens recept" (i bokens senare del). Består upplysningsvis av
2 kkp nybryggt kaffe (med skadligt koffein), 1 äggula (kanske med dioxin och PCB?), 1 tsk lakritspulver (som höjer blodtrycket), en klick kokosolja (som höjer det "onda" LDL-kolesterolet); mixas. Så näe, antagligen inte nyttigt, men ganska gott...😊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Ett särskilt tack till de som tar sig tid för att lämna en kommentar. :)